Onze STEM-leerlingen zijn in het verleden ook al origineel uit de hoek gekomen en ook dit schooljaar hebben ze hun tanden gezet in een uniek project: een zelfgemaakte elektrische kart. Hoe ze dat deden? Dat vertellen ze graag zelf.

Brechje Nijs, Xander Willems, Tinus Lavrysen, Loes Vandenabeele, Senne Versweyveld uit 5 DO Wetenschappen-Wiskunde en Tiebe Vorsters, Vincent Sterckx uit 5 DO Economie-Wiskunde zijn op het eerste zicht een bont allegaartje van leerlingen met heel diverse talenten die we dit schooljaar op donderdagvoormiddag niet op de schoolbanken vinden, maar wel in een schuur in Arendonk. Voor dit project zijn de schoolmuren te klein en zochten de leerlingen van het keuzepakket STEM een andere locatie die ze vonden in de tuin van Tinus. Daar wordt naarstig gewerkt aan het ombouwen van een oude kart tot een duurzame elektrische kart. Xander en Brechje leggen ons haarfijn uit hoe hun idee tot stand kwam.

Hoe kwamen jullie op dit idee?
Bij de start van het schooljaar hebben onze begeleidende leerkrachten, Mevrouw Waumans en Meneer Vosters, ons bevraagd over een project dat we wilden uitwerken. Aangezien we met een klein groepje leerlingen kozen voor het pakket STEM, waren er wel wat mogelijkheden. Zo zijn heel wat ideeën de revue gepasseerd, maar uiteindelijk leek iedereen gewonnen te zijn voor de realisatie van een gemotoriseerd voertuig. Daarin konden we allemaal ons ei kwijt: mechaniek, snelheid, duurzaamheid, ontwerp,… Tinus had thuis nog een oude kart staan en dat bleek het laatste puzzelstukje te zijn dat we nog zochten.

Zijn jullie dan direct begonnen aan de verbouwing van de oude kart?
Nee, daar is nog heel wat denk -en brainstormwerk aan voorafgegaan. We hebben verschillende zaken berekend en gecheckt. We hebben ons ook moeten verdiepen in de werking van zonne-energie, elektriciteit, elektromechanica… Uiteindelijk hebben we unaniem afgeklopt op de kart.

Hoe zijn jullie dan concreet aan de slag gegaan?
We hebben snel de taken verdeeld. Zo nemen wij (Brechje en Xander) het communicatieluik voor onze rekening. De andere leerlingen doen vooral de uitwerking van de kart zelf. Dat lijken 2 aparte takken, maar die zijn heel nauw verweven met elkaar. We zijn begonnen met ons project kenbaar te maken aan de wereld door gebruik van sociale media. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen; we vonden niet alleen sponsors, maar ook mensen die met kennis van zaken tips gaven die we verder konden onderzoeken en soms ook uitwerken. We wilden er dus voor zorgen dat wij makkelijk bereikbaar waren, zodat mensen hun steentje konden bijdragen op welke manier dan ook.

Hebben jullie daar een voorbeeld van?
Zeker en vast. Via onze Facebookpagina zijn onze berichten gedeeld door heel veel mensen. Zo kwamen we in contact met een kennis van mevrouw Moeremans die heel actief is in de kartwereld. Hij regelde voor onze een gratis helm. Een andere keer hebben we 2 banden gratis kunnen laten herstellen. Dankzij de foto’s en vooral de reacties erop, komt er ook regelmatig advies binnen dat we dan doorspelen naar de “bouwers”.

Krijgen we al een kleine stand van zaken?
Wel, we zijn nog bezig met de batterijen en voor de rest moeten we enkel nog wat details bijschaven. Tijdens de opendeurdag op 9 maart wordt de kart officieel voorgesteld en rijden we er ook een volledig parcours mee. De snelheid ervan houden we nog even geheim. We merken ook meer en meer op dat onze kart bekendheid krijgt: niet alleen op school, maar ook een journalist van “Onderox” is ons komen interviewen, omdat het zo’n mooi project is.

Waar zijn jullie zelf het meest trots op?
Op het feit dat we zo goed samenwerken. In het 5e jaar krijgen we de kans om te werken aan een gezamenlijk project, terwijl dat in het 6e jaar niet meer het geval zal zijn. Net daarom is het kartproject uniek: we leren elkaars sterktes kennen, steken zaken op van elkaar en iedereen kan er een stukje van zichzelf in kwijt.

We zijn als school ook heel trots op jullie project! Proficiat!

Kartproject 2
Kartproject3
Kart1
Kart